Föreläsningar och kurser

Våren och hösten 2024

  • Vacker trädgård året om

Hur skapar man en trädgård som är fin alla årstider, till och med på julafton?

Hur får man blomning från mars till november? Och vad är det som behövs när inte blomsterprakten finns där och bländar dig med skönhet, doft och färg?

Vi svenskar är bra på att ha blomning från maj till augusti men sedan tar det ofta stopp. Ellen Forsström ger dig sina bästa tips för att skapa en trädgård som du kan njuta av året om.

Hon tar avstamp i de engelska arts-and craftträdgårdarna och berättar hur de byggdes upp för att ge besökaren en tidlös känsla och samtidigt skapa trädgårdspoesi.

  • Våga vara vild – En trädgård för framtiden

Drömmer du om en vacker, lummig och tillåtande trädgård där det känns som att tiden har stannat? Där tusenskönor vandrar ut i gräsmattan, vårlökar bildar mattor och ängar omsluter fruktträden. Där den breda penseln används för att måla trädgårdstavlan.

Ellen Forsström berättar hur du kan bygga upp sagolikt vackra miljöer, oavsett om du har en liten radhustäppa eller större villatomt. Trädgårdar där fåglar, humlor och fjärilar hittar mat och skydd. Ett samspel med det vilda med tydliga kontraster mot det ordnade, så att trädgårdspoesi kan skapas.

Pris per föreläsning: 5000 kronor plus moms och reseersättning

Inbokade föreläsningar

Våren 2024

4 mars Borensberg

5 mars Boxholm

13 mars Lidköping

16- 17 mars Rimforsa ”Skapa trädgårdsmagi”

3 april Grästorp

11 april Linköping

15 april Vaggeryd

17 april Mjölby

4 maj Gamla Linköping / Jättegrönt

Hösten 2024

10 september Kumla

Kurser

Skapa trädgårdsmagi

Kurs på Rimforsa Strand 16-17 mars 2024

Trädgårdsinspiration i ljuvlig miljö

Lär dig hur du bygger upp en trädgård som är vacker året om, en trädgård att må gott i. Kursen tar avstamp i en älskad engelsk trädgårdstyp där formell grundstruktur möter generösa planteringar. Kursledare är Ellen Forsström, trädgårdsjournalist, författare och föreläsare.

Kursen innehåller fyra moment. ”Gåtan”, ”Hitta din grundstruktur”, ”Tillåtande planteringar ”samt ”Nu är det din tur”.  Föreläsningar varvas med gruppövningar.

Kursen hålls på vackra Rimforsa Strand, med en ståtlig huvudbyggnad från förra sekelskiftet belägen alldeles intill sjön Åsunden. Där serveras det god, närproducerad mat i säsong. På Rimforsa hölls det trädgårdsutbildningar redan för hundra år sedan.

Först till kvarn – Begränsat antal platser (max 20 deltagare)

Kursupplägg

Lördag kl. 11 – Gåtan

Vi startar upp med en inspirationsföreläsning. Ellen berättar om mötet med de engelska trädgårdarna. Hur de fick henne att gråta. Hur de förbryllade henne med sin magi, sin poesi, tills hon förstod hur de var uppbyggda. Receptet, på en sådan av trädgård, kommer att ges under kursen. En trädgård för själen.

Efter lunch kl. 14 – Hitta din grundstruktur

Hur man skapar en tydlig plan för sin trädgård, fasta ramar som man sedan kan hålla sig i vid all plantering. stommen som ligger under alla vilda planteringar på sommaren och som spelar huvudrollen på vintern och gör trädgården vacker på självaste julafton.

Efter fikat kl. 16 – Tillåtande planteringar

Hur man får trädgårdens funktioner att kännas lummiga och inbjudande, så där så att vi bara vill slå oss ner och stanna. Hur man får rabatterna att kännas generösa, överdådiga. Vi lär oss samspela med grönskan. Nu ska stommen kläs med växtlighet.

På kvällen njuter vi av en bastu vid sjön och en god trerätters middag.

Söndag kl. 09- Nu är det din tur!

Putsa på din pärla! Vilka utmaningar möter du i din trädgård? Här får du hjälp att se platsen själ och göra din trädgård unik. Vi går från teori till praktik. Det är dags att omsätta kunskaperna, för att sedan kunna åka hem och sätta spaden i jorden.

Lunch 12. Avslutning. Kl. 13

Kostnad:

3645 kr för del i dubbelrum,   3995 kr för enkelrum

I avgiften ingår, förutom själva utbildningen, trerätters middag på lördagen samt tillgång till bastu vid sjön på lördagskvällen, frukost, två luncher och fika. Även logi ingår.

Anmäl dig till:  

Ellen Forsström,  

ellen@latdetspira.com  

070-36 28 004  

Anmälan är bindande.